Bolagsbildning och företagande

Sveriges regering har gång efter annan sagt att det skall bli lättare, mycket lättare att bli egen företagare och småföretagarna är Sveriges ryggrad.
Har det blivit så?
NÄÄ, skulle inte tro det. Det administra krånglet börjar redan vid bolagsbildandet. Visst det är ganska lätt att registrera ett bolag hos bolagsverket, men det betyder inte att du kan använda bolaget, för det finns ju fler myndigheter som skall vara med i matchen....
I grunden finns det tre bolagsformer att välja mellan (ja, jag vet att det finns lite fler men det är bara detaljer som skiljer dem åt eller så är de inte i praktiken användbara) nämligen -enskild firma-, -handelsbolag- och aktiebolag.

När det gäller enskild firma så är ägaren personligen ansvarig för all ekonomisk verksamhet, dvs. bolagets ekonomi och din privatekonomi är i myndigheternas ögon samma sak. Går bolaget dåligt så går din personliga ekonomi dåligt och går det i putten så är det du personligen som konkursar. Inte kul.

När det gäller handelsbolag eller kommanditbolag så måste det finnas två olika ägare. Dessa ägare är personligen ansvariga för bolagets ekonomiska förehavanden till den del som de äger. Men det totala ägandet är ju lika med 100%, således får de dela på skuldbördan. Summan av den kardemumman är att ägaren personligen får betala om företaget går omkull. Inte kul.

Kvar finns aktiebolag, Det krävs minst 100.000 tusen kronor för att starta ett sådant bolag i Sverige. Hur är det då med säkerheten för den som äger det.
Jo, vid en första anblick är aktieägaren skyddad från ekonomisk påverkan av bolagets ekonomiska tillkortakommanden. Men faktum är att vid en konkurs kan konkursförvaltaren genom tingsrätten begära och få beslut på att aktieägaren skall bli betalningsskyldig för bolagets förlust. Inte kul.

Varför detta tjat om konkurser och annat tungsinne. Jo för att en överväldigande majoritet av alla som startar ett bolag tvingas lägga ner sin verksamhet inom ett år efter starten, konkurs eller inte.
Den bistra verkligheten om folks drömmar och ideer är att man kanske dessutom är tvungen att betala för sin misslyckade satsning under resten av sitt liv. Det, om något, sätter hämsko på kreativiteten.

Finns det då ingen väg att gå för att få pröva sina vingar utan att behöva ta en så stor risk med sitt företagande och sin egendom?

Absolut finns det det. Det går till och med att starta aktiebolag utan att erlägga 100.000 i aktiekapital. Det går att skapa bolag så att all ekonomisk risk försvinner. Om det väcker din nyfikenhet föreslår jag att du går in på www.ibs.zoomin.se Där kommer du att få info och möjlighet till kostnadsfri rådgivning.

För dig som redan har bolag men har funderingar kring detta med bokslut så är även ovan adress bra att kolla på. Det är ju så att ibland har verksamhetsåret gått bra och man har lite överskott i kassan. Den gängse rutinen har ju då varit att antingen investera i något så att kapitalet stannar i bolaget eller så får man skatta, oftast ordentligt....
Men det är ju inte alltid man har något vettigt att investera i, och alla känner ju inte att en extra skatteinbetalning är så kul.
Men som sagt lösning finns. Jag föeslår www.ibs.zoomin.se.

Om man nu är anställd och inte tänker starta ett bolag så är ju arbetsmarknaden inte direkt trygg i dessa tider. Att bli av med jobbet är ju inte stimulerande. Kronofogden kan ju stå på trappen rätt var det är.... Att stå och se sitt bohag bäras iväg kan ju få den mest stoiske att repa humör.
Men fogden kan ju bara ta det man äger personligen, inte det man bara förfogar över genom hyra eller på annat sätt. Således kan det under stundom vara tryggt att inte äga allt personligen utan bara ha absolut och oinskrängt förfoganderätt, även efter fogden har gått....... mer info på www.ibs.zoomin.se

Plånboksfrågor intresserar oftast. Information skall vara gratis tycker vi. Hör av er.

International Business Solutions LTD
 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0